انواع روش های هوشمند سازی ساختمان BMS


برای هوشمند سازی یک ساختمان روش ها و پروتکل ها و استانداردهای متعددی مانند KNX, BACnet , Cbus , Lonworks ,LON وجود دارد که دو تا از مهمترین و معروفترین آنها استاندهای Bacnet و KNX می باشد. البته هر کدام از این استاندارهای دارای زیرسیستم های متعددی می باشند که برای مدیریت و برقراری ارتباط لوازم مختلف به کار می روند که این موارد در کلاس آموزش هوشمند سازی ساختمان BMS بطور عملی آموزش داده می شود ولی در اینجا نیز به تشریح این سیستم های می پردازیم:

استاندارد یا پروتکل KNX :
سیستم KNX یک استاندارد جهانی کنترل هوشمند ساختمان است که از سال 2006 تا کنون کاربرد آن بسیار افزایش پیدا کرده و بسیاری از خانه های هوشمند تحت این استاندارد هوشمند سازی می شوند زیرا این سیستم امکان برنامه ریزی و یکپارچه سازی تجهیزات با برندهای مختلف را تحت یک نرم افزار واحد و با روشی بسیار راحت در اختیار شما قرار می دهد.

همچنین توجه داشته باشید که سیستم KNX تنها استانداردی که باعث صرفه جویی تا 60 درصد در مصرف انرژی ساختمان شده و استهلاک لوازم را نیز به حداقل رسانده و همچنین براحتی می تواند در هوشمند سازی انواع ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری مختلف پیاده سازی شود. همچنین لازم بذکر است که شرکتهای بسیار زیادی در جهان لوازم و محصولات هوشمند خود را بر پایه استاندارد KNX تولید کرده اند و این امر باعث می شود که از لحاظ تامین قطعات و لوازم هوشمند ساختمان بسیار راحت باشید و انتخاب های متعددی پیش رو داشته باشید.
حتی گفتنی است که بدلیل مزایای زیاد استاندارد KNX شرکتهای بسیار معروفی مانند سامسونگ Sumsung و ال جی LG نیز تلاش دارند محصولات جدید خود را بر پایه این پروتکل طراحی و تولید نمایند. لازم بذکر است که کلیه وسایلی که تحت استاندارد KNX تولید شوند حتی اگر از برندهای مختلف هم باشند براحتی می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
حتی وسایل تحت این استاندارد قابلیت ترکیب شدن با سیستم های دیگر را نیز دارند. همچنین سیستم KNX از هر نوع تکنولوژی نرم افزاری و سخت افزاری مستقل می باشد و به راحتی می تواند بین آنها ارتباط ایجاد نماید.


استاندارد BACnet
این استاندارد مخصوص سیستمهای بزرگ با تعداد نقاط کنترلی بالا می باشد. در واقع این سیستم مخصوص ساختمان های بزرگ و سیستم های بزرگی است که در طیف بسیار بزرگ و برای تجهیزات و لوزام بسیار زیادی از برندها و شرکتهای مختلف است که نیاز به هوشمند سازی دارند.
این استاندارد در سال 1995 بر پایه آخرین دستاوردهای علم انتقال اطلاعات به صنعت اتوماسیون ساختمان هوشمند عرضه شد. همچنین استاندارد BACnet  در دسامبر همان سال به وسیله موسسه استاندارد آمریکا ، به عنوان استاندارد ملی اتوماسیون شناخته شد .
از انجا که کمیته استانداردسازی همواره برای توسعه و افزایش قابلیت های BACnet تلاش مستمر دارد و همچنین بخاطر اینکه همواره شرکتهای بیشماری خدمات اتوماسیون ساختمانی خود را با مشارکت با این کمیته و در راستای گسترش استاندارد bacnet عرضه می کنند بهمین خاطر استاندارد BACnet به عنوان یک استاندارد جهانی معروف همواره مورد استقبال مهندسان و طراحان سیستم هوشمند سازی ساختمان مورد استقبال شدید قرار گرفته است.

گفتنی است که استاندارد BACnet  با دقت بسیار بالایی طراحی گردیده و به سرعت در حال گسترش و استفاده است و گواهی های بین المللی زیادی مبنی بخاطر کارایی بالای خود اخذ کرده که یکی از مهمترین آنها دریافت گواهی نامه ISO 16484-5  در سال 2003 می باشد.
یکی از قابلیهای بسیار مهم استاندارد BACnet  این است که به مالکان ساختمان امکان می دهد تا علاوه بر صرفه جویی در هزینه از محصولات کنترلی که در شرکتهای مختلف با برندهای مختلف ساخته شده اند به صورت یکپارچه در یک سیستم هوشمند ساختمان استفاده نمایند. در واقع با استفاده از سیستم BACnet  مالکین ساختمان می توانند بهترین تکنولوژی و خدمات را بدون نگرانی از هر شرکتی که می خواهند انتخاب کنند و کاملا مطمئن باشند که سیستم جدید با سیستم های قبلی براحتی سازگار می شود و بصورت یکپارچه کار می کند. در واقع مالکین می توانند انواع تجهیزات و کنترل کننده ها را تعویض نمایند بی آنکه نیازی به تعویض سیستم کنترل مرکزی باشد.


مقالات مرتبط:

 


 




کلاس وِیژه آموزش یک روزه